Je hebt een nieuwe vloer laten plaatsen in je gerenoveerde pand of nieuwbouwwoning. Daarna zijn de plinten aan de beurt. Meestal zijn wij een van de laatste om de puntjes op de i te zetten, vaak nog voordat je (terug)verhuist. Wij moeten dus op jouw mooie nieuwe vloer aan de slag om de plinten te plaatsen. Je nieuwe vloer beschermen met een stucloper is daarom heel belangrijk.
Voorkomen is beter dan genezen
Uiteraard gaan wij uiterst voorzichtig om met de spullen van onze opdrachtgevers. Maar omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, is voorkomen altijd beter dan genezen. Je nieuwe vloer beschermen is een kleine moeite en sluit de grootste risico’s op beschadigingen uit.
Zand voor de deur
Bij de meeste nieuwbouwwoningen en nieuwbouwprojecten waar wij komen, is de entree nog niet voorzien van een (schoon) paadje. Vaak ligt er zand of een andere tijdelijke bodembedekker als toegang tot de woning. Hier moeten wij overheen lopen om onze materialen en ons gereedschap de woning in te dragen. Het gevolg: zand of kiezels onder onze schoenen. Die wil je niet op je nieuwe vloer hebben!
Schoenenhoesjes? NEE!
Je zou denken: dan trek je je schoenen toch uit? Die vraag krijgen we erg vaak. Maar zoals alles in Nederland gaat, is het uittrekken van onze schoenen volgens de Arbowet niet toegestaan: wij zijn verplicht om tijdens ons werk werkschoenen te dragen. En ook overschoenen of schoenenhoesjes zijn volgens diezelfde wet niet toegestaan, vanwege het risico van uitglijden.
De meest simpele en veilige manier is dus om je vloer af te dekken met een zogeheten stucloper.
Welke stucloper kies je?
Type vloer
Type stucloper
Harde vloer (laminaat, tegels)
Stucloper voor harde vloeren
Natte vloer (gietvloer, beton ciré)
Zelfklevend afdekvlies pro (Damp-Open)
Gelakte, geoliede vloer
Zelfklevend afdekvlies pro (Damp-Open)
Waar koop je een stucloper?
Alle bovengenoemde stuclopers zijn op rollen te koop bij elke bouwmarkt en bij diverse webshops. Meet vooraf goed op hoeveel vierkante meter aan stucloper je nodig hebt en leg het afdekvlies overal neer waar wij aan het werk gaan. Vergeet ook eventuele drempels of trappen niet.
Laat je het meenemen en leggen van de stucloper liever door ons verzorgen? Ook dit is mogelijk. Laat het ons liefst tijdig weten, zodat wij de meerprijs op de offerte kunnen vermelden en de juiste hoeveelheid van de juiste stucloper kunnen meenemen.
Gietvloeren zijn kwetsbaar
Je nieuwe vloer beschermen is belangrijk, maar houd er rekening mee dat gietvloeren kwetsbaar zijn. Zorg daarom voor een stucloper langs de muren waar de plinten komen, en op de plaats waar gezaagd gaat worden. Wij hebben altijd zelfklevend afdekvlies pro (Damp-Open) bij ons, waarvan je tegen een meerprijs gebruik kunt maken.
Kijk uit met je pasgelegde (natte) vloer
Stenen vloeren, houten vloeren, gietvloeren en andere pasgelegde vloeren moeten goed kunnen drogen. Als je een pasgelegde vloer afdekt, kan dit het droogproces nadelig beïnvloeden en verkleuring van de afgedekte vloer veroorzaken. Standaard is een stucloper namelijk geen ademend afdekmateriaal. Gebruik een stucloper daarom niet direct op een pasgelegde (natte) vloer.
Dek een pasgelegde vloer altijd alleen af met ademend oftewel Damp-Open-afdekvlies. Dit afdekmateriaal is speciaal ontwikkeld voor het beschermen van ‘natte’ vloeren. Je kunt dit zelfklevende afdekvlies gebruiken vanaf het moment dat de vloer beloopbaar is, eerder niet. Neem wel de voorschriften voor het drogen van je vloer in acht (die verschillen per vloer) en laat de bescherming nooit langer liggen dan strikt noodzakelijk.
Je vloerbescherming hergebruiken
Heb je voor het beschermen van je vloer zelf een stucloper aangeschaft? Vaak kun je het afdekvlies na gebruik gewoon weer oprollen en bij een volgende verbouwklus opnieuw gebruiken. Of leg de vloerbescherming weer neer als er daadwerkelijk verhuisd gaat worden, met al die (hulp)voeten over de vloer. Zo heb je extra veel plezier van je vloerbescherming.